icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 22 mei 2017

Agaathhof winnaar categorie particuliere woonbeleving!

BNA Beste Gebouw van het Jaar is de Nederlandse architectuurprijs voor architectenbureaus. Agaathhof ontworpen door Architectenbureau De Zwarte Hond was genomineerd voor Het Beste Gebouw van het Jaar. Agaathhof is winnaar in de categorie particuliere woonbeleving.

Jurycommentaar

Alles klopt in het woonwijkje Agaathhof in Groningen, van straat tot huis, vindt de jury. Rondom een gemeenschappelijk hofje zijn ­zeventien stadswoningen ge­realiseerd, met daaronder een parkeergarage. Met zijn klassieke metselwerkgevels sluit het complex aan op de omringende gebouwen.

De ­architect heeft de ruime casco ­woningen met vide ontworpen met het standaard bouwsysteem van de bouwer. Maar de bewoners bepaalden de indeling en afwerking. Het project laat zien dat je ook met ­systeembouw rekening kunt houden met persoonlijke woonwensen. Het hofje ligt mooi ingebed in de stad. Vooral de overgang vanaf de straat, via een brede trap, is ‘subliem’, vindt de jury. Je voelt dat het hofje van de bewoners is, maar je kunt er wel doorheen kijken.