icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 10 juni 2015

Wat is het mooiste gebouw van 2015?

Wat is het mooiste gebouw dat in het afgelopen jaar gerealiseerd is in Groningen? Er zijn 13 gebouwen genomineerd voor de Dag van de Architectuur Groningen. Twee daarvan heeft Rottinghuis in samenwerking met andere partijen gerealiseerd. Vindt u ook dat één van deze gebouwen behoord tot de mooiste die het afgelopen jaar gerealiseerd is in Groningen? Breng dan uw stem uit op één van onderstaande gebouwen. Stemmen is mogelijk tot uiterlijk donderdag 18 juni 12.00 uur. 

Kleine der A Groningen

Kleine der A - Brugstraat te Groningen

Dit nieuwe woon- en bedrijfsgebouw is gerealiseerd in opdracht van Beauvast en het architectonisch ontwerp is van De Zwarte Hond. Het gebouw heeft een L-vormige plattegrond en lijkt het bestaande hoekpand aan de Kleine der A en de Brugstraat haast te omarmen. Het telt vijf verdiepingen en is voorzien van materialen met een monumentaal karakter. Het past daardoor goed in de historische context van de Brugstraat. Op de begane grond bevindt zich een bakkerij met een grotere verdiepingshoogte. Daarboven zijn zes short-stay appartementen gerealiseerd die onderdeel zijn van een hotel vlak in de buurt. Stem via deze link op dit gebouw voor de Dag van de Architectuur.

Exterieur Icoon Martiniziekenhuis Groningen

Het Icoon te Groningen

Dit langwerpige goudkleurige paviljoen is gerealiseerd in opdracht van de Stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis en het architectonisch ontwerp is van SEED architects. Het paviljoen voorziet in een nog ontbrekende functie van het nieuwe in 2007 opgeleverde Martiniziekenhuis. Er was namelijk nog geen informele ruimte waar patiënten, medewerkers en bezoekers rust en ontspanning konden vinden en waar bijvoorbeeld ook bijeenkomsten en concerten gehouden konden worden. Het paviljoen is middenin de groene binnenplaats geplaatst en daardoor vanuit de vele ruimtes rondom de binnentuin goed te zien. Door de goudkleurige, croissant-achtige vorm lopen de wanden en daken in elkaar over. Aan de binnenkant is het paviljoen met houten latten afgewerkt. De buitenkant maakt nieuwsgierig naar wat er zich binnen afspeelt. Het gebouw contrasteert sterk met het ‘rechtlijnige’ ziekenhuis. Het is aan één zijde met het hoofdgebouw verbonden, waardoor het ziekenhuis toegankelijk wordt zonder dat de bezoeker of patiënt eerst weer naar buiten hoeft. Stem via deze link op dit gebouw voor De dag van de Architectuur.