icon-arrow-right
HomeProjecten Groningen | Agaathhof

Groningen | Agaathhof

Groningen

Wonen in de Stilte van het bruisende Stadshart...

In de Stad Groningen, in het diepste van haar centrumhart, tussen Hoge der A, A-kerkhof, Kromme Elleboog en universiteitsgebouwen, ligt sinds mensenheugenis een prachtig klein straatje dat in 1489 al bekend was als Nijen Straat en bij iedere Groninger vandaag de dag bekend is als Lutkenieuwstraat.

 

Tussen alle bedrijvigheid van het commerciële centrum, met al haar mooie winkels, markten, cafés en restaurants vind je hier een oase van rust die je overvalt. Iedere keer als je hem ontmoet, weer.

 

De kwaliteit van deze plek is de basis van de Agaathhof, een ontwikkeling van onze eigen plank. Deze unieke punten moesten in de ontwikkeling van de locatie van het voormalige Tehuis in al hun facetten benut worden. Wonen in een hof omvatte ons inziens het gevoel; geborgen, rustig wonen op een historisch – misschien nog wel beter gezegd: hysterisch – mooie plek. Zeventien stadswoningen om een hoftuin, vrij van verkeer, zorgvuldig ontworpen, passend in haar omgeving. Veel leefruimte, voor mensen die willen genieten van iedere dag. De “once in a lifetime opportunity”.

 

Met Frank en Migiel (de makelaars) stelden wij het programma op en Tjeerd en Jurjen van De Zwarte Hond vertaalden dit in deze uiteindelijke verschijningsvorm. Een die een succes is gebleken; we hadden sneller kopers dan we konden doorontwikkelen.

 

Het bouwen, zo midden in dit stadshart, is een bijzondere klus. Met name logistiek was het een echte uitdaging, maar medewerking van buurt en gemeente en een goede planning van het vervoer maakten de situatie goed werkbaar. Net na de oplevering eind mei werd vanuit professionele hoek al wel een eerste pluim op het werk gezet; Agaathhof werd genomineerd voor de Architectuurprijs van Groningen 2016.

 

Eind juni ging bij de architect en ons de vlag uit, toen wij de eerste prijs van de Vakjury in ontvangst mochten nemen. Deze prijs laat zien dat het vakmanschap van de architect wordt gewaardeerd. En daar zijn we enorm trots op.

 

Fotografie: Harry Cock

Feiten & cijfers

+