icon-arrow-right
HomeProjecten Groningen | Euroborg

Groningen | Euroborg

Euroborg is meer dan het voetbalstadion van FC Groningen. Naast (of eigenlijk meer rondom) het stadion zijn ook een supermarkt, kantoren, het Noorderpoortcollege, winkels, appartementen, een casino, een bioscoop, een fitnesscentrum, diverse horecavoorzieningen en ruime parkeergelegenheid gerealiseerd. De school maakt gebruik van betonkernactivering met warmte-/koudeopslag.

Snelle realisatie

Die verschillende gebruiks­functies zorgden voor een complicerende factor bij de bouw. Het ging om één gebouw met heel verschillende gebruikers met elk weer eigen wensen en belangen. Daarnaast maakte de geplande zeer korte bouwtijd het project ook niet eenvoudiger. De Euroborg is gerealiseerd door een bouwcombinatie, waarin deelnamen Rottinghuis' Aannemingsbedrijf bv te Groningen, Ballast Nedam nv te Nieuwegein en BAM Utiliteitsbouw nv te Bunnik.

 

De omgeving

Euroborg is gebouwd op een terp van zo'n zes meter hoog. Als je omhoog loopt vanaf de randen,dan kom je uit op de buitenomloop van het complex. Van daaruit kun je helemaal rond Euroborg lopen en heb je een prachtig uitzicht over het gehele Europapark en de skyline van de stad. Ga je het complex binnen,dan kom je op de binnenomloop. Vandaar heb je uitzicht op het stadion en het voetbalveld. De terp rondom Euroborg krijgt een overwegend groene uitstraling.

 

Aan de zuidkant oogt het wat landschappelijker, aan de noordzijde wat stedelijker. Zo is aan de kant van het Noorderpoort­college bijvoorbeeld de omgeving wat parkachtig en een terrasachtig schoolplein. Aan de noordkant bij de entree's van de bioscoop en het voetbalstadion gaat het meer om een stadsplein met een imposante trappenpartij. Het plein is gemaakt van een aaneengesloten verharding met een duurzame uitstraling.

Feiten & cijfers

+