icon-arrow-right
HomeProjecten Groningen | Woontorens Stoker en Brander

Groningen | Woontorens Stoker en Brander

Groningen

180 appartementen met ondergrondse parkeergarage in de woontorens Stoker en Brander te Groningen

Aan de voet van stadion de Euroborg zijn de twee woontorens Stoker en Brander gerealiseerd, de namen verwijzen naar de voormalige energiecentrale met de vijf pijpen die tientallen jaren het beeld van Groningen hebben bepaald. Nu wordt de skyline van Groningen door twee grote witte woontorens gesierd. De gebouwen kenmerken zich door een zeer strakke vormgeving waarbij glas, beton en aluminium de architectuur bepalen.

 

Elke toren heeft 90 appartementen en bestaat uit 26 bouwlagen. De Penthouses bevinden zich in beide torens op de bovenste twee verdiepingen. Ook is er een ondergrondse parkeergarage gebouwd met parkeerruimte voor 200 auto's, die rechtstreeks in verbinding staat met beide woontorens.

 

Er werd gebouwd met tunnelgietbouw (beton casco), gevelvullingen door prefab beton en sandwichgevels met betonnen voorhangelementen en aluminium puien. De buitenbalkons zijn voorzien van een glazen balustrade en beschikken over gevelstucisolatiesysteem. De appartementen beschikken over vloerverwarming met zwevende dekvloeren en tevens is er een mogelijkheid voor koelen.  Er is geen gastoevoer in de woningen. In het kader van duurzaamheid is er gekozen voor warmte- en koudeopslag in de installaties. 

De torens zijn voorzien van inpandige vluchttrappenhuizen voorzien van een overdrukinstallatie. Dat betekent dat bij rook-/brandalarm de trappenhuizen op overdruk worden gezet om een gegarandeerde rookvrije vluchtroute te houden.

 

Er was bij dit project sprake van ‘postzegelbouw'. Er was zeer beperkt ruimte om te bouwen en op te slaan. Dit betekende dat er sprake was van een hele strakke planning en een "just-in-time" levering van goederen. Op vaste dagen en uren werden goederen getransporteerd. 

 

Fotografie: Jim Ernst | Groningen

Feiten & cijfers

+