icon-arrow-right
HomeProjecten Heerenveen | Kop van Midden

Heerenveen | Kop van Midden

70 verrassende corporatiewoningen in het centrum van ’t Heerlijke Fean

Accolade schreef een tender uit voor ontwerp en realisatie (design&build) van nieuwe woningen en benaderde daarvoor vijf aannemers. Accolade had heel specifieke wensen: niet meer dan 65 vierkante meter woonoppervlak, twee slaapkamers, een rechte steektrap – zodat bewoners tot op hoge leeftijd boven kunnen komen – en voor twee straten het behoud van de historische uitstraling in Delfts Rood. En dat tegen een maximumbudget, want de huurprijs moest onder de huursubsidiegrens blijven. Wij pakten de vraag samen met HJK architecten op. En met succes.

Goed doordachte plattegrond
Een verassende woonplattegrond met de trap overdwars in het midden van de kamer heeft de basis gevormd voor het ontwerp van 70 huurwoningen in een omvangrijke wijkvernieuwing. Door de trap overdwars in het midden van de kamer te plaatsen als scheiding tussen het woongedeelte en de keuken. Op deze manier kon de ruimte maximaal benut worden. Door de trap dwars te zetten heb je, ondanks het vrije kleine oppervlak, beneden en boven voldoende ruimte om het programma in te passen.

 

Delftsrood anno nu
De historische uitstraling van het Delftsrood aan de Sieger van der Laanstraat en de Van Dekemalaan is gewaarborgd door de gevels in rode baksteen uit te voeren met een laag dak met rood oranje dakpannen. Details zoals witte kaders rond de voordeur, gemetselde ‘oortjes’ in lijn met de rollaag, doorgemetselde ‘schoorstenen’ op de kopgevels en een zinken mastgoot aan gootbeugels met een sierkrul. De details slaan op een eigentijdse manier de brug naar Delfts Rood.

 

Ook een moderner jasje past
Aan de Kempenaerssingel hebben de woningen, met hetzelfde casco, een moderne uitstraling gekregen om aansluiting te zoeken bij de nieuwbouw in de buurt. Een modern uiterlijk met een donkere paarsrode baksteen met gevelaccenten van wit metselwerk afgedekt met een antraciet pannendak. Hier zijn de hoekwoningen anders uitgevoerd en vormen een einde van het bouwblok.

 

Een samenwerking om trots op te zijn
Met dit bouwteam hebben we een product ontworpen en gerealiseerd dat de complete vraag van de corporatie bedient. Met een opdrachtgever die een goede vraag stelt en open staat voor overleg en nieuwe ideeën en een partner als HJK als architect in dit team is de basis voor het succesproject gelegd. Samen met de co-makers en met de omgeving waarmee we de contacten nauw hadden spreken we van een samenwerking op – met recht – trots op te zijn.

Feiten & cijfers

 • Start fase 1 (45 woningen)
  april 2018
 • Start fase 2 (25 woningen)
  oktober 2018
 • Oplevering
  maart 2019
 • Projectcategorieën
  Woningbouw
+