HomeProjecten Verbouw Herbergier

Verbouw Herbergier

Bartlehiem

Verbouw voormalige stoomzuivelfabriek tot Herbergier, een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met geheugenproblemen.

Wat is een Herbergier?

De Herbergier is onderdeel van franchiseorganisatie De Drie Notenboomen, waaronder ook de Thomashuizen vallen. Een Herbergier is een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met geheugenproblemen. In veel gevallen gaat dit om ouderen met een vorm van dementie, maar ook om jongere mensen met geheugenproblemen.

 

In opdracht van Vesta Zuid Nederland te Nieuwerkerk aan den IJssel hebben in 2010 een voormalige stoomzuivelfabriek in Bartlehiem omgebouwd tot Herbergier. In deze Herbergier zijn zestien appartementen gerealiseerd, voorzien van een eigen badkamer met douche en toilet.

Onze werkzaamheden

De fabriek bestond uit een directeurswoning met daarachter een fabriekshal, een kaaspakhuis en diverse gebouwen. Intern is de gehele fabriek gestript; er werden nieuwe dragende wanden aangebracht, nieuwe houten verdiepingsvloeren gemaakt en de bestaande beganegrond- en verdiepingsvloeren werden uitgevlakt. Door het plaatsen van lichte scheidingswanden (metal stud) en plafonds is er een nieuwe indeling ontstaan. Ook werden de complete installaties vernieuwd.

 

In de oude fabriekshal zijn twaalf appartementen en de gemeenschappelijke woonkamer en keuken gerealiseerd, terwijl op de plek van het voormalige kaaspakhuis nieuwbouw van twee bouwlagen is gerealiseerd met hierin de overige vier appartementen. Deze twee gebouwen worden door een verbindingsgang met veel glas met elkaar verbonden.

 

Naast de verbouwwerkzaamheden in het pand bestonden de werkzaamheden buiten uit het saneren van de bodem, de sloop van het bestaande kaaspakhuis, het vervangen van de meeste kozijnen en ramen, het herstellen van het gevelmetselwerk, het pannendak en het dakhout, het vervangen van de goten en de hemelwater­afvoeren en het schilderen van het houtwerk.

Na een bouwtijd van ongeveer dertig weken heeft dit ruim honderd jaar oude pand een nieuwe bestemming gekregen.

 

Fotografie: Jim Ernst, Groningen

Feiten & cijfers

+