icon-arrow-right
HomeProjecten Loppersum - Vervangen schoorstenen

Loppersum - Vervangen schoorstenen

In opdracht van het Centrum Veilig Wonen (CVW) zijn wij als consortium KAW architecten, Ingenieursbureau Dijkhuis en Rottinghuis gestart met het preventief veiligstellen van gebouw-onderdelen die door hun bouwwijze kwetsbaar zijn bij een zwaardere aardbeving.

Het proces

Concreet houdt dit in dat wij in de gemeente Loppersum 352 adressen toegewezen hebben gekregen die mogelijk een gevaarlijke schoorsteen en/of versleept kanaal in de woning hebben. Dit is dan een zogenaamde High Risk Building Element (HRBE).  In de meeste situaties worden één of meerdere schoorstenen vervangen door een lichtgewicht schoorsteen, die qua uiterlijk en model gelijk is aan de bestaande. In enkele gevallen kan het voorkomen dat er geen schoorsteen teruggeplaatst kan worden. De werkzaamheden bestaan uit:

• het slopen van de schoorsteen en het schoorsteenkanaal;

• het verwijderen van eventueel asbesthoudende materialen;

• het plaatsen van een lichtgewicht schoorsteen in dezelfde stijl als de bestaande;

• het gemetselde rookkanaal vervangen door een dubbelwandig rvs-kanaal;

• het afwerken van het schoorsteenkanaal, en de ruimten waar deze doorheen loopt, zoals de bestaande situatie was.

Onze werkwijze

Wij gebruiken een hoogwerker om met het personeel de schoorsteen te bereiken. Daarnaast is een kraan aanwezig die met behulp van onze Rimuvo tilhulp (zie foto) de schoorsteen er in één keer kan afpakken. Deze speciale tilhulp hebben we in eigen ontwikkeling bedacht en gefabriceerd. Na het aanbrengen van de nieuwe stoel, die bestaat uit een kunststof ‘lekbak’ waar wij 25 jaar garantie op lekdichtheid krijgen, kan de kraan de nieuwe schoorsteen plaatsen.

Feiten & cijfers

+