icon-arrow-right
HomeProjecten Nieuw-Buinen, 24 Stroomversnelling-woningen

Nieuw-Buinen, 24 Stroomversnelling-woningen

Na een voortraject met meerdere pilotwoningen heeft Rottinghuis in opdracht van woningcorporatie Lefier 24 Stroomversnelling-woningen aan de Chrysantstraat in Nieuw-Buinen gerenoveerd. 

De Stroomversnelling

Vier bouwers en zes woningcorporaties tekenden op 20 juni 2013 de deal ‘de Stroomversnelling’. Dit initiatief moet uiteindelijk resulteren in een duurzame renovatie van 111.000 corporatiewoningen uit de jaren ’50 tot ’80. Bij deze renovatie worden woningen voorzien van een nieuwe geïsoleerde schil met daarin alle benodigde installaties en PV-panelen. Met deze PV-panelen wordt een gemiddeld huishouden geheel zelfvoorzienend. De oude, vaak hoge energielasten hoeven bewoners vervolgens niet meer aan de energieleverancier te betalen, maar worden in de vorm van een Energie Prestatie Vergoeding (EPV) aan de woningcorporatie overgemaakt. Met deze EPV kan de woningcorporatie op de lange termijn haar investering in de Stroomversnelling terugverdienen. 

Voortraject en doorontwikkeling

Aan de Chrysanstraat in Nieuw-Buinen zijn het afgelopen anderhalf jaar drie pilotwoningen en een pilotblok gerealiseerd. Na elke pilot heeft een evaluatie en doorontwikkeling plaatsgevonden, wat uiteindelijk heeft geresulteerd in het concept van VolkerWessels dat wordt uitgevoerd aan de 24 woningen: geïsoleerde sandwichpanelen met kunststof kozijnen met daarin alle benodigde installaties (een boiler, warmtepomp, omvormer en een mechanisch ventilatiesysteem) verwerkt. Het dak bestaat uit stalen sandwichpanelen met daarop PV-panelen en verdamperpanelen die warmte onttrekken uit de buitenlucht. 

Uitvoering 24 woningen

In week 38 is gestart met de uitvoering van 24 woningen. Naast de uitvoering van de Stroomversnelling vinden er ook douche-, toilet- en keukenrenovaties plaats en worden aangebouwde bergingen vervangen. De druk op de planning is behoorlijk hoog: na een dag met voorbereidende werkzaamheden dient de woning op één dag voorzien te worden van alle nieuwe gevel- en dakelementen, de nieuwe berging, aftimmeringen, werkende installaties en PV-panelen. Na enkele opstartproblemen bij de eerste twee woningen is deze doelstelling gehaald en wordt er nu elke dag een nieuwe woning gerenoveerd. Bij deze relatief korte, maar erg intensieve uitvoeringsduur is communicatie met bewoners erg belangrijk. Naast alle praktische afstemmingen en de nazorg moet bewoners ook uitleg krijgen over het idee achter de Stroomversnelling, de nieuwe huurconstructie, de benodigde gedragsveranderingen en de manier waarop de nieuwe installaties werken. Vanuit VolkerWessels wordt hier hard aan gewerkt door een centraal team van bewonersparticipanten.

 

Naast dit project zijn wel begonnen met het voortraject van de volgende 89 Stroomversnelling woningen in Nieuw-Buinen. Hierbij schalen we niet alleen op in aantallen, maar treffen we ook andere woningtypes aan en worden er vanuit VolkerWessels nieuwe productontwikkelingen ingevoerd. 

Feiten & cijfers

+