HomeProjecten Tentamenhal, Rijksuniversiteit Groningen

Tentamenhal, Rijksuniversiteit Groningen

Groningen

Het project Tentacol van de Rijksuniversiteit Groningen op het Zernikecomplex aan de noordkant van de stad Groningen bestond uit onder andere een collegezaal voor 600 personen, twee tentamenhallen met plaats voor respectievelijk 288 en 312 studenten, een fietsenstalling voor 1000 fietsen en een ruimte voor algemene voorzieningen.

Het gebouw is onderheid met prefab betonpalen. Deze palen zijn circa twee meter boven het maaiveld afgehakt, waardoor ze direct als kolommen fungeerden. De vloer is deels breedplaat- en een deels kanaal­plaatvloeren. De draagconstructie bestaat uit staal­constructie en deels kalkzandsteen wanden. Het gebouw heeft twee bouwlagen, de gevels zijn deels ingevuld met kalkzandsteen voorzien van stucwerk en grotendeels van een semi-transparante policarbonaat beplating. Deze is als dubbele beplating uitgevoerd, hierin aangebracht zijn aluminium kozijnen.

 

De tribunevormige collegezaal is vrijwel geheel met hout bekleed. Op de vloer in de collegezaal is een parketvloer aangebracht en in de tentamenhallen tapijt. In de algemene verkeersruimten ligt een gecoate vloer. Het trapeziumvormige dak bestaat uit kalzib beplating en een bitumen dakbedekking, waaronder een staaldak. In de centrale verkeersruimte is een prominent aanwezige stalen trap aangebracht voorzien van met beton gevulde treden. Rondom de fietsenstalling is een dijklichaam gecreëerd om de fietsen uit het zicht te stallen.

 

Voor de realisatie was een zeer korte bouwtijd beschikbaar. Het project is binnen de gestelde termijn opgeleverd.

Duurzame aspecten

Het dak is voorzien van een coating op kleur die fijnstof uit de omgeving bindt.

De verwarming van de ruimten gebeurt middels warmte-/koudeopslag, centraal op het terrein aangelegd. De epc-eis voor dit type gebouw was 2,2; gerealiseerd is 1,09.

Fotografie: Jim Ernst, Groningen

Feiten & cijfers

+