icon-arrow-right
HomeProjecten Niveauverbetering Timor- en Floresstraat

Niveauverbetering Timor- en Floresstraat

Groningen

In de vooroorlogse Indische Buurt te Groningen voerden wij in 2007 voor woningcorporatie Lefier de niveauverbetering aan 111 woningen aan Timor- en Floresstraat uit.

Waarom niveauverbetering?

De woningen (beneden- en bovenwoningen), daterend uit de jaren dertig van de vorige eeuw was een groot aantal jaren geen onderhoudswerk verricht, omdat er voor deze wijk een wijkvernieuwing gepland stond. Toch heeft de woningstichting uiteindelijk besloten om deze wijk een facelift te geven door een aantal bouwkundige werkzaamheden uit te voeren.  Zo is er gekeken naar de eisen van geluid- en warmte-isolatie, vochtproblemen en de staat van douche, het toilet en de keukens.

 

Keuze bewoners

Na uitvoerige onderzoeken in diverse woningen en gesprekken met bewoners ontstond - naast de standaard onderhoudswerkzaamheden - een pakket van diverse verbeteringen in en aan de woning. Er werd de bewoners een aantal keuzes aangeboden. Zo kon men o.a. kiezen voor: dubbele beglazing in de bestaande kunststof kozijnen, mechanische ventilatie in douche, toilet en keuken, centrale verwarming in de gehele woning en luxer sanitair.

Standaard werkzaamheden

De standaard werkzaamheden aan alle woningen waren: het vervangen van de bestaande houten vloeren in de keuken en de hal, het isoleren van de

beganegrondvloeren, het optimaliseren van elektra-, gas- en waterleidingen, het herstellen van hang- en sluitwerk en het vervangen van wand- en vloertegels in toilet, badkamer en keuken. Aan de buitenzijde werden o.a. de dakkapellen hersteld, de goten en houten buitenkozijnen geschilderd, de betonnen balkons hersteld en voorzien van nieuw hekwerk met melkglaspanelen.

 

Door eerst vijf lege mutatiewoningen uit te voeren kregen we inzicht in de beste aanpak per woning. De uitvoering van deze proefwoningen leverde ons veel bruikbare informatie op voor de aanpak van de overige woningen. Alle woningen bleven bewoond tijdens de uitvoering.

Feiten & cijfers

+