icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Delfzijl Boegkwartier Wonen met een Plus

Vlak achter de haven en in het hart van de oude binnenstad van Delfzijl verrijst het Boegkwartier. Een prachtige toekomstbestendige plek om te wonen en een waardevolle aanvulling op de stedelijke kwaliteit door de karakteristieke architectuur. Daarbij is de locatie, in het hart van de stad met alle voorzieningen op loopafstand zeer prettig voor de toekomstige bewoners. Neem daarbij de nabijheid van haven en stadstrand op steenworp afstand en het is duidelijk dat dit een plek is met toekomstperspectief!

Opdrachtgever
Gemeente Eemsdelta, Acantus en Lidl Nederland
Ontwikkelaar
Rottinghuis' Aannemingsbedrijf
Uitvoering
Rottinghuis' Aannemingsbedrijf
Project met ondersteuning van
Provincie Groningen, Nationaal Coördinator Groningen, Nationaal Programma Groningen
Architect
De Zwarte Hond, Groningen
Periode bouw
oktober 2021 - voorjaar 2024
Functie gebouw
78 appartementen, supermarkt, winkelunits en daktuin
PMC
7 en 8

Perspectief met uizicht

Het project maakt onderdeel uit van het programma perspectieflocaties Delfzijl en is mede tot stand gekomen door de steun van Nationaal Coördinator Groningen, Nationaal Programma Groningen en provincie Groningen. 
Boegkwartier biedt ruimte aan 78 appartementen die zich verspreiden over 3 bouwlagen in 3 ‘bouwblokken’. Bijzonder is de centrale en gemeenschappelijke binnentuin op het dak van de supermarkt, welke exclusief toegankelijk is voor de bewoners van de appartementen. Hier bevinden zich ook de bergingen behorende bij de appartementen. 

Het programma is als volgt opgebouwd:

  • Retailruimte supermarkt: 2.035 m2 GO
  • Retail-/ horecaruimte: 234 m2 GO
  • 70 huurappartementen: 61 m2 tot 79 m2 GO
  • 8 koopappartementen: 64 m2 tot 113 m2 GO
  • 79 bergingen: 5 m2 GO
  • Binnen- en daktuin: 2.070 m2

Aardbevingsbestendig ontwerp

Het ontwerp van het Boegkwartier is van De Zwarte Hond Architecten uit Groningen. De constructie, bouwfysica en het installatietechnisch concept zijn verzorgt door Aveco de Bondt.
Het complex voldoet aan de gelde normen op het gebied van bevingsbestendig bouwen; een noodzaak in het gebied. Daarnaast is de installatie gasloos en worden alle onderdelen in het complex via bodembronnen voorzien van warmte en koelte (de appartementen). Hiermee is duurzaam en energiezuinig wonen geborgd.

Het gevelbeeld van het Boegkwartier voegt kwaliteit toe aan het centrum van Delfzijl. De combinatie van metselwerk, verspringende bouwdelen en kleur maken dat het Boegkwartier niet alleen het bestaande straatbeeld aanvult, maar ook de bestaande bebouwing omarmt. Het voegt een unieke combinatie van herkenbaarheid en vernieuwing toe op deze plek.

Een robuust gebouw op een plek met karakter; Delfzijl is no-nonsense, een havenstad met historische verbindingen. Kleinschalig en overzichtelijk en tegelijkertijd ambitieus en toekomstgericht. Dat is ook wat Boegkwartier uitstraalt.

Bouwproces

In oktober 2021 is Rottinghuis gestart met de bouw van het complex. Hiervoor zijn er eerst een aantal bestaande gebouwen gesloopt, waaronder het Havenpoortje (appartementengebouw) en een vijftal winkelpanden. In navolging hierop heeft er archeologisch onderzoek plaatsgevonden. De locatie bevindt zich deels op de resten van een oude stadswal. Er zijn resten gevonden vanuit de 16e en 17e eeuw in de sfeer van huishoudelijke attributen; scherven aardewerk, leerresten en een beerput. Deze worden tentoongesteld in cultureel centrum De Molenberg. 

Voor de bouw maakt Rottinghuis gebruik van een DPA-paalfundering (grondverdringend), waarop met betonnen funderingsstroken de basis voor de constructie wordt gelegd. De gebouwdelen worden verder opgebouwd uit betonnen prefab wanden en kalkzandsteen met breedplaatvloeren. Met een HSB-gevelvulling. De binnenwanden en woningscheidende wanden worden deels uitgevoerd in beton en deels in kalkzandsteen.
Er is zeer veel aandacht voor de isolatie van het gebouw. Zo passen we geïsoleerde HSB-spouwbladen toe, het dak met geisoleerde kapconstructie en is er gekozen voor tripple beglazing in de appartementen.

Vanuit deze hoge isolatiewaarde is in de installaties een ventilatiesysteem bedacht op basis van WTW. We passen warmtepomp, elk appartement eigen warmte vanuit centraal bronnen systeem. Tot 175 meter diepte haalt dit systeem haar warmte met een lage temperatuur verwarming met vloerverwarming. Op het dak van de appartementen is ruimte voor zonnepanelen.