icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Groningen - appartementencomplex De Papaver

Op de locatie van het voormalige Treslinghuis in de Groningse Oosterparwijk realiseerde Rottinghuis een appartementencomplex met 50 woningen voor woningcorporatie Nijestee. Een bijzonder project omdat deze nieuwbouw gelijktijdig met de naastgelegen IKC Borgmanschool Oosterpark werd gerealiseerd, door hetzelfde projectteam van Rottinghuis.

Opdrachtgever
Nijestee Groningen
Realisatie
Rottinghuis' Aannemingsbedrijf
Architect
KAW Architecten
Omschrijving
50 sociale huurappartementen
Energie en duurzaamheid
BENG, gasloos en aardbevingsbestendig
Periode
september 2021 - augustus 2022
Oppervlakte
5.000 m2
PMC
7 en 8

Sociale kwaliteitsimpuls

Beleving bij de buurt, maar ook bij betekenis en historie van deze plek in de stad. Dat is een terugkerend thema bij dit project. Zo investeert Nijestee bewust in duurzame woonkwaliteit. Dat zie je terug in het gebouw: ruime ruimtes, hoge plafonds, brede vensterbanken. Maar ook in de gemeenschappelijke ruimtes; de meer dan ruime foyer is voorzien van een kunstwerk dat voorheen in het Treslinghuis hing en de etages, trappenhuizen en lift zijn licht, overzichtelijk en modern afgewerkt.
Het gebouw beschikt over 50 energiezuinige en comfortabele appartementen over vijf bouwlagen. Er zijn drie verschillende type appartementen, passend bij de doelgroep van één of twee persoonshuishoudens.

Klaproos
De naam van het complex ”Papaver” is niet zomaar gekozen. Het is een synoniem voor klaproos, de naam van de straat waaraan het complex staat. Ook is het een bloem die juist tot bloei komt onder moeilijke omstandigheden. Wat een mooie verwijzing is naar het voormalige Treslinghuis dat voorheen op deze locatie stond. Dit was een plek voor mensen waar in de samenleving van het vooroorlogse Groningen elders geen plaats was. Met deze nieuwbouw en die van de naastgelegen school is vorm gegeven aan de kansrijke wijk die de Oosterparkwijk aan het worden is, voor mensen met verschillende leeftijden, achtergronden en kansen.  

Architectuur
Het ontwerp van De Papaver, ademt net als het naastgelegen Kindcentrum, de sfeer van de jaren '30 architectuur die in deze wijk zo prominent aanwezig is. De rode bakstenen gevel, met lichte kozijnen, de afgronde hoeken sluiten naatloos aan in de omgeving. De woningen hebben zicht op de straat, de school en het Oosterpark en vinden zo verbinding met de omringende bebouwing en natuur.