icon-arrow-right
HomeNieuws Stadhuis Groningen | Hoogste punt bereikt

Stadhuis Groningen | Hoogste punt bereikt

Actueel

Vanmorgen vroeg was het dan zover: we bereikten het hoogste punt in de aanpak van het Stadhuis. Onder toeziend oog van Gemeente Groningen en het projectteam werd - met gepaste maatregelen - een twee ton zware stalen constructiebalk uiterst zorgvuldig dit monumentale pand binnen gehesen.

De balk is de eerste van in totaal zestien stalen kolommen die de komende twee weken naar de derde verdieping worden gehesen. Zij vormen samen de constructie voor de raadzaal die bij deze grote revitalisatie een nieuwe plek krijgt boven in het uit 1810 daterende Rijksmonument.

Milllimeterwerk en minutieuze voorbereiding
“We moeten een compleet nieuwe constructie inpassen in een bestaande constructie van ruim twee eeuwen oud’’, vertelde onze uitvoerder Jordy van Haag ook aan de pers die op de Grote Markt aanwezig was. “Dat is echt millimeterwerk. Je wilt absoluut geen schade aan het gebouw toebrengen. Dankzij minutieuze voorbereiding, met 3D-modellen op basis van scans van het klassieke gebouw, en natuurlijk de professie de uitvoerende partijen hier, valt alles nu in de praktijk op zijn plaats.”

De volgende fase in de aanpak is begonnen
Als je in zo’n oud bouwwerk aanpassingen gaat doen en onderdelen gaat demonteren kom je altijd verrassingen tegen. Zo bleken oorspronkelijke delen aangetast door houtrot en moest er veel asbest worden verwijderd. De restauratie van de buitengevels is in volle gang en dat geldt ook voor het binnenafbouwwerk dat is opgestart met onze partners.

 

Met het inpassen van de constructie van de nieuwe raadzaal zijn we toegekomen aan een volgende fase in het proces; we zijn weer aan het opbouwen.

+