icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Engelse Park Groningen

Groningen | Engelse Park

Onze collega's van VolkerWessels Vastgoed ontwikkelden samen met Ballast Nedam dit project in onze Stad. De 95 energieneutrale eengezinswoningen worden in drie fases uitgevoerd. In opdracht van de ontwikkelcombinatie voeren wij de eerste én tweede fase uit; een diversiteit aan tussenwoningen, twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen met een tijdloos ontwerp van Bedaux de Brouwer Architecten.

Opdrachtgever
VolkerWessels Vastgoed
Architect
Bedaux de Brouwer Architecten
Realisatie
Rottinghuis' Aannemingsbedrijf
Periode
april 2019 - oktober 2021
Omschrijving
63 energieneutrale gezinswoningen

Engelse soldaten

Het populaire Groningen Zuid is sinds 2021 een mooie woonplek rijker. Waar tijdens de eerste wereldoorlog Engelse soldaten werden opgevangen in het ‘Engelse Kamp’ komt nu een nieuwe woonwijk in een parkrijke omgeving. Engelse Park bestaat uit 95 gasloze Tuinwoningen en Park Villa’s die in een groene omgeving en naast het Sterrebos worden gerealiseerd. De ideale woonwijk tussen park én stad.

Duurzaam en groen

Deze groene wijk is niet alleen groen gelegen, maar ook duurzaam en gasloos. Engelse Park wordt de eerste volledig gasloze wijk van Groningen. De woningen hebben een EPC-score van 0 en zijn daarom energieneutraal. Dat betekent dat de woningen meer energie opwekken dan voor het verwarmen en ventileren van de woning en voor warm water. De EPC-score geeft aan hoe energiezuinig een woning is en mag volgens het bouwbesluit maximaal 0,4 bedragen. De woningen in Engelse Park worden beoordeeld met een energielabel A.

Duurzaam gebruik van de natuur

  • Zonnepanelen
  • Duurzame water- en vloerverwarming
  • Lucht/water warmtepomp
  • Ventilatie met warmte-terug-winning
  • Extra geïsoleerd glas HR++
  • Hoog wooncomfort
  • Gasloos

Winnaar Groninger Architectuurprijs
Het project Engelse Park kwam op 26 september 2022 als absolute favoriet uit de bus bij de verkiezing van de Groninger Architectuurprijs 2021. Zowel de vakjury als de publieksjury kozen dit project als beste bijdrage aan de stad van dit jaar. Deze gebiedsontwikkeling op het voormalige Engelse Kamp laat zien dat ruimte om te wonen goed samengaat met ruimte voor natuur en landschap. Een welverdiende erkenning voor architect Bedaux De Brouwer en ontwikkelaar VolkerWessels Vastgoed. 

 

Fotografie: Michel Kievits