icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Nieuwbouw wijkcentrum Floreshuis Groningen

In opdracht van Woningcorporatie Lefier heeft Rottinghuis op basis van een Design & Build het nieuwe wijkcentrum Floreshuis gerealiseerd. Het Floreshuis is aardbevingsbestendig uitgevoerd door diverse constructieaanpassingen te doen. De funderingspalen met een lengte van 18 meter zijn bijvoorbeeld gewapend, zodat ze zowel druk-, trek als horizontale belastingen kunnen opvangen. Daarnaast is er in de begangegrondvloer aanzienlijk veel wapening aangebracht.  

Building Information Modelling (BIM)

Het Floreshuis is gezamenlijk ontworpen met behulp van de ontwerpsystematiek BIM; BIM is een driedimensionale ontwerpomgeving, waarin de verschillende bij het project betrokken disciplines het ontwerp van het Floreshuis stap voor stap digitaal opbouwen. Aan het einde van het ontwerpproces was het Floreshuis dus eigenlijk al een keer gebouwd, niet fysiek, maar virtueel in 3D. 

 

Het werken met BIM is gericht op ketenintegratie. Vroegtijdig wordt de informatie van de leveranciers meegenomen en wordt hun kennis benut. Samen met de architect, constructeur en leveranciers zijn ontwerpsessies gehouden om samen het gebouw van schetsontwerp naar definitief ontwerp te brengen, de architect en constructeur hebben met input van de leveranciers het model verder uitgewerkt.

  

In de ontwerpfase zijn er workshops gehouden om het ontwerp verder te optimaliseren en beter aan te sluiten op de wensen van de opdrachtgever en de gebruikers. 

Fotografie: Jacomien Boonstra