icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
nieuwbouw IKC Borgman Oosterpark & 50 appartementen voor Nijestee

Groningen | IKC Borgman Oosterparkwijk

In juli 2021 heeft in de Oosterparkwijk deze nieuwe basisschool met kinderopvang haar deuren geopend, na een bouwtijd van 13 maanden. Een prachtig gebouw, midden in de stad èn in het groen. Zowel het gebouw, een ontwerp van KAW Architecten, als het schoolplein stralen uit dat het een plek is om te ontdekken, te ontwikkelen en te groeien.

Opdrachtgever
Openbaar Onderwijs Groningen
Architect
KAW Architecten
Realisatie
Rottinghuis' Aannemingsbedrijf BV
Omvang
2.600 m2
Periode
juni 2020 - juli 2021
Omschrijving
Onderwijsgebouw met ruimte voor kinderopvang.

Kind staat centraal

Het gebouw met een oppervlakte van 2.600 m2 is volledig ontworpen en ingericht op de belangrijkste gebruikers; kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar. Het ontwerp van KAW Architecten was één van de nominaties van de Groninger Architectuurprijs 2022. Het gevelbeeld is even bijzonder als vertrouwd op deze plek; in de Oosterparkwijk is veel jaren ’30 architectuur te vinden en dat zie je terug in de gevel.

De indeling in het gebouw is verre van ‘traditioneel’. De kinderen krijgen les op leerpleinen en thema-afdelingen wat samenwerking en interactie stimuleert tussen de kinderen. Daarbij worden over de drie bouwlagen de verschillende groepen verdeelt; op de begane grond is er plek voor de kleuters, kinderopvang en centrale ontmoetingsruimtes (met podiumtrap). Op de 1e verdieping krijgt de middenbouw les en zijn kantoren en personeelsruimtes. De 2e verdieping is het ‘domein’ van de bovenbouw.

Het gebouw is uitermate duurzaam ontworpen. Dat zie je direct terug in de materialen en de 194 zonnepanelen op het dak. Maar evengoed dragen daar de duurzame installatie (WKO met eigen bodembron), thermische isolatie, ledverlichting en ventilatie met warmte terugwinning aan bij. De zonnepanelen voorzien in ongeveer 50% van de energiebehoefte van de school (BENG). Hiermee is het gebouw energie-efficiënt en heeft het lage exploitatiekosten op het gebied van energie.

 

Fotografie exterieur: TEAM Communicatie
Fotografie interieur: Henk Tammes