icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Grote Markt Groningen

Revitalisering Stadhuis

Op 7 mei 2020 overhandigde wethouder Roeland van de Schaaf ons de sleutel van ons Stadhuis, dat nodig toe was aan een grondige revitalisering.                 Dit monument op de Grote Markt, in het hart van Stad, vraagt om een aanpak met respect voor het historische karakter en bouw­historische materialen. Het is voor onze vakmensen een grote eer om op dit podium aan de slag te gaan. Het Stadhuis is meesterlijk gebouwd (1810) en technisch gezien een oersterk gebouw. Het is alleen wel nodig toe aan een grote opknapbeurt.

Een VolkerWessels samenwerking | de kennis en kunde in eigen huis
Het omarmen en aanpakken van specialistisch werk kunnen wij omdat we onderdeel zijn van het Koninklijke VolkerWessels concern. Om aan alle disciplines binnen dit prominente project recht te doen zijn de specialisten vanuit onze zusterbedrijven HOMIJ Technische Installaties, De Bonth van Hulten en Primum Duurzaamheidsadvies onderdeel van het team waarmee we dit werk aanpakken.

 

Vaklieden en ambachtsmensen
De restauratiewerkzaamheden liggen in de deskundige handen van De Bonth van Hulten. Met deze collega’s, met meer dan 125 jaar ervaring als restauratieaannemer, schakelen we de beste partijen in de markt in voor het restauratieschilderwerk, -stucwerk en de gevelrestauratie/-reiniging. Samen borgen wij de monumentale kwaliteit en historische waarde in de uitvoering van de werkzaamheden.

 

Het gebouw wordt flink verduurzaamd: het wordt nagenoeg onafhankelijk van aardgas en gaat van energielabel G naar A+++. Alle installaties worden vervangen. Daarbij is de vakkennis van HOMIJ en Primum onmisbaar.

 

Het bouwen op een binnenstedelijke locatie brengt bovendien met zich mee dat er over de bouwplaatsinrichting en het inzetten van materieel tot in uiterste details moet worden nagedacht. Bij de uitvoering ervan is VolkerWessels Materieel betrokken.

 

Monumentenscan met drone | renovatiewerk buitenzijde in beeld
In de tenderfase van het werk brachten we met een drone, uitgerust met monumentenscansoftware, de buitenzijde van het Stadhuis in beeld. Met deze informatie hebben we in de tenderfase al een goed beeld gekregen van het buitenwerk. Onze aanpak is hierdoor afgestemd op de werkelijke conditie van het gebouw, waarmee we de historische kwaliteit van het monument borgen.

 

Verbouwing binnen
Er komt een nieuwe vergaderzaal voor de gemeenteraad op de derde verdieping en een ‘Burgerzaal’ op de begane grond, waar Groningers gemakkelijk in en uit kunnen lopen. De functionaliteit en de toegankelijkheid van het gebouw worden verbeterd.

 

Glazen overkapping maakt plaats voor nieuwe raadzaal

De nieuwe raadzaal op de derde verdieping komt daar waar nu in het gebouw een glazen overkapping zit boven een soort overdekte binnenplaats. “Dat glazen dak gaat eruit. We maken een soort tijdelijke vloer, waarop we kunnen werken, en daarop bouwen we dan de stalen constructie voor de nieuwe raadzaal”, zo legde onze projectleider Gerard uit. “En uiteindelijk komt er een nieuw dak op, dat even hoog wordt als de nok.”

 

De coördinerende rol voor de organisatie van het complete team, waar ook onze co-makers bij horen, ligt in onze handen. Als alles volgens plan verloopt, kan het Stadhuis rond de jaarwisseling 2021-2022 weer in gebruik worden genomen.