icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Grote Markt Groningen

Groningen |The Market Hotel by Westcord

In hartje Groningen, aan de Grote Markt tussen Vindicat atque Polit en De Merckt, realiseerde Rottinghuis The Market Hotel by WestCord Hotels. Het hotel biedt prachtig uitzicht op de Grote Markt en de Nieuwe Markt aan de achterzijde, met aan de overkant het nieuwe Forum. Hotelgasten stappen straks vanuit de voordeur zo in het bruisende centrum van Groningen.

Opdrachtgever
VolkerWessels Vastgoed
Eigenaar
Westcord Hotels
Architect
Meuller-Reimann Architekten Berlin
Realisatie
Rottinghuis' Aannemingsbedrijf BV
Omschrijving
Hotel met 123 kamers, restaurant, spa, bakkerij en rooftop bar
Periode
juni 2018 - juli 2021

Architectonisch ontwerp

Het Architectonisch ontwerp is van Thomas Müller | Reimann Architekten uit Berlijn. Stadjers hebben in het begin van de ontwikkeling inspraak gehad in het ontwerp. Deze keuze is gemaakt uit drie ontwerpen. Het markante hotel oogt als een versmelting tussen traditionele trapgevels en een moderne strakke gevel. De Zwarte Hond uit Groningen werkt het architectonisch ontwerp bouwkundig uit.

 Het prachtige hotel heeft op de begane grond een Grand Café met terras, lobby, restaurant, bakkerij en keuken en biedt circa 123 kamers verdeeld over zes bouwlagen. Daarnaast is er een kelder met daarin de voorbereidingskeuken, sanitair, personeelsruimte en technische ruimten. De luchtbehandelingskasten bevinden zich op de vijfde en zesde verdieping. Bovenop het gebouw komt een dakterras.

Aardbevingsbestendig en all-electric

Het gebouw heeft geen gasaansluiting, de opwekking van warmte en kou voor verwarming, koeling en warm tapwater gebeurt met van warmtepompen. Het klimaat in de hotelkamers wordt middels een hybride VRF-systeem (Variable Refrigerant Flow) gerealiseerd. Dit systeem zorgt voor de verwarming en koeling.

In het ontwerp zijn diverse aardbevingsbestendige maatregelen genomen zoals halve meter dikke prefab betonnen wanden die zorgen voor de stabiliteit van het gebouw tijdens aardbevingen. Daarnaast worden er op elke verdieping prefab metselwerk elementen aangebracht.

VolkerWessels samenwerking 

In juni 2018 is gestart met de voorbereidende werkzaamheden/ Het is een uitdaging om in het drukke centrum van Groningen een project van deze omvang te realiseren. Daarom is er gekozen om tijdens de bouw weinig tot geen steigers te gebruiken, om omwonenden en het verkeer zo min mogelijk te belasten. Uniek kenmerk van dit project is dat al het metselwerk in de gevels prefab is.

In dit project is echt de kracht en meerwaarde van VolkerWessels gebleken. Zo brachten naast de opdrachtgever VolkerWessels Vastgoed en de hoofdaannemer ook Homij, Aveco de Bondt en Westo hun exepertise in. 

Verder is er met bekende en deskundige partners samengewerkt om de kwaliteit in het ontwerp, maar ook in de specials zoals aardbevingsbestendigheid en de klimaatbeheersing. Dit waren o.a. abtWassenaar uit Groningen en Technion.

 

Fotografie: Serge Duursma De Andere Fotograaf