icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Winsum I MFA De Tirrel

Zorg, onderwijs, kinderopvang en sport onder één dak. Ontmoeten, verbinden en verrijken, daar draait het in De Tirrel in Winsum allemaal om. Het nieuwe multifunctionele gebouw biedt onderdak aan twee scholen, een verpleeghuis voor geriatrische revalidatie en verpleeghuiszorg, kinderopvang, sportvoorzieningen, welzijn en recreatieve activiteiten voor wijkbewoners en de inwoners van de gemeente Het Hogeland, waarvan Winsum deel uitmaakt.

Opdrachtgever
Gemeente Het Hogeland
Realisatie
Rottinghuis' Aannemingsbedrijf
Architect
TEAM4 Architecten, Groningen
Periode
februari 2021 - mei 2023
Omvang
15.766 m2
Omschrijving
Multifunctionele accommodatie; onderwijs, zorg, sport en welzijn

Mega multifunctioneel

De eerste plannen voor het realiseren van een multifunctionele voorziening in Winsum werden al in 2014 gesmeed, door de toen nog zelfstandige gemeente Winsum. Bij het plan betrok de gemeente ouderenzorgorganisatie Stichting De Hoven en de schoolbesturen van VCPO Noord Groningen en Lauwers en Eems. 'De Tirrel' is Gronings dialect voor ‘levendig’ en dat dekt voor deze brede voorziening zeker de lading. Nadat Rottinghuis het project in 2019, na het winnen van een Europese aanbesteding, had aangenomen volgde een periode van voorbereiding. Het ambitieuze project met dito ontwerp vroeg van de bouwpartners een zorgvuldige voorbereiding voordat gestart kon worden met de bouw.  

De bouw van deze brede voorziening voor Winsum was voor ons projectteam uniek.Om een veelomvattende en complexe opgave als deze op een goede manier tot stand te brengen is samenwerken essentieel. Daarom hebben wij onze opdrachtgevers, gemeente Het Hogeland en Stichting De Hoven, en onze bouwpartners vanaf de eerste dag opgezocht en zijn we samen op zeer betrokken wijze aan de slag gegaan. Dat is zeker bij zo’n veelomvattend en complex project wel belangrijk. Want met de term multifunctioneel gebouw doe je de Tirrel eigenlijk tekort. Onze opdrachtgevers hebben het liever over een mini-samenleving; er is bijna geen doelgroep in Winsum te bedenken die geen gebruik kan maken van de Tirrel. 

 

 

Bouwkundig huzarenstukje

Het ontwerp van De Tirrel vormde een bouwkundige en constructieve uitdagingen. Het gebouw is van bovenaf gezien stervormig; elke punt van de ster herbergt een andere functie; onderwijs, zorg, sport etc. Daarnaast omvat het ontwerp zitten dus veel schuine vlakken in zowel de gevels als het dak. Dit vormde voor ons een uitdagende bouwkundige puzzel om te realiseren. De architect heeft voor iedere doelgroep een eigen plek in die mini-samenleving ontworpen. Om het geluid van spelende kinderen, fanatieke sporters en gezelschappen te dempen zijn akoestische binnenwanden toegepast. 

De Tirrel in cijfers: 

  • 15.766 m2 bvo
  • 86.300 m3
  • 22 kilometer geboorde palen
  • 658.000 kg staal
  • 10.260 m2 dakbedekking
  • 2.663 m2 aluminium buitenkozijnen
  • 539 houten binnendeuren
  • 134 toiletten
  • 15 luchtbehandelkasten

Fotocredits: Ronnie Zeemering Fotografie, Bert Baptist