icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 06 mei 2022

Stadhuis Groningen bouwkundig opgeleverd

De sleutel van het Stadhuis Groningen is terug bij de gemeente. Op de kop af twee jaren geleden nam Bertil Poelman, directeur van Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf bv, deze symbolisch in ontvangst van wethouder Roeland van der Schaap bij de start van de grondige revitalisatie. Vandaag kreeg Van der Schaaf deze retour van Poelman met de woorden: “Na twee jaren van bouwgeluid, klinkt straks het geluid van de raadsvergaderingen weer in het Stadhuis.”

RAB I Stadhuis 6522 8.jpeg
De begane grond

Bouwkundig gereed

De revitalisering van het 19e-eeuwse monument aan de Grote Markt is bouwkundig en installatietechnisch voltooid, maar er worden de komende maanden nog de nodige werkzaamheden uitgevoerd. De gemeente neemt zelf de inrichting en de ICT en audiovisuele middelen op zich. Projectleider Elzo Dijkhuis van gemeente Groningen verwacht dat na de zomervakantie het Stadhuis geopend wordt voor politiek en publiek.

 

Nieuwe tijdlaag
De revitalisatie van het Stadhuis omvatte een grootscheepse verbouwing, restauratie en verduurzaming waarmee het gebouw klaar is voor de toekomst. Wethouder Roeland van de Schaaf noemde het een nieuwe tijdlaag die is aangebracht en een bouwkundig kunstwerk waarmee het gebouw haar waarde blijft behouden voor toekomstige generaties. Het gebouw is grondig verduurzaamd met respect voor de historische en monumentale kwaliteit. Het wordt voortaan verwarmd met een warmtepomp met bodemwarmte uit eigen bodembron. Ook is het gebouw geïsoleerd en voorzien van nieuwe energiebesparende beglazing, met het kenmerkende hamer-effect.

RAB I Stadhuis 6522 22.jpeg
Nieuwe raadzaal

Nieuwe raadzaal

Het pronkstuk van de verbouwing is wel de nieuwe raadzaal; op de plek waar zich eerder het glazen atrium bevond. Een zogenaamde inbreiding in het gebouw tussen het historische dak. Hieronder is een prachtige publieke ruimte ontstaan, de Anda Kerkhovenzaal, die straks bij binnenkomst direct bereikbaar is voor bezoekers. Het plafond van deze ruimte is even spectaculair als symbolisch; een blauwe sterrenlucht, waarbij de sterren de stad Groningen en de omliggende plaatsen symboliseren; stad en ommeland.

 

Respectvolle samenwerking
Van der Schaaf sprak ook zijn waardering uit voor de manier van samenwerken tussen de partijen: “Een rijksmonument met een dergelijke gebruiksgeschiedenis heeft ons als gemeente en daarmee de aannemer soms verrast. Maar in het gesprek en met respect voor elkaar op alle niveaus zijn we telkens tot oplossingen gekomen.”

RAB I Stadhuis 6522 1.jpeg
Bijzonder plafond Anda Kerkhovenzaal

Zichtbaar vakmanschap

Het team van Rottinghuis, aangevuld met de expertise van VolkerWessels-zusjes als
Homij Installatietechniek uit Groningen en restauratie specialist De Bonth van Hulten uit Nieuwkuijk, is trots op het eindresultaat. Bertil Poelman sprak ook zijn waardering uit voor de samenwerking tussen alle betrokken partijen; met de opdrachtgever, architect, constructeur, maar zeker ook alle vakspecialisten vanuit onze onderaannemers die hun kundigheid hierin hebben gezet. Van de gevelrestauratie tot het marmer-imitatieschilderwerk en van de installatietechnici tot de stukadoors; hun vakmanschap is zondermeer zichtbaar in het eindresultaat. Het Pronkjewail is weer een sieraad dat schittert aan de Grote Markt!